Skivrecension

Må jeg holde din hand
Folk Lira Gillar

Stundom  

Må jeg holde din hand

Skivbolag: GO Danish Folk Music
Format: CD/DL / gofolk.dk
Recenserad av: Lars Brinck
Publicerad: 19 nov 2021

Dela den här recensionen:

Med avstamp i folkmusik blir gruppen Stundoms första fullängdare en resa bortom genren och vidare in i ett slags cinematiskt universum. De första spåren är som en presentation av instrument och karaktärer. Snabba låtar som låter oss förstå att tekniskt så finns det inga hinder: vad som helst kan hända. Efter de inledande fem spåren där jag känner igen mig i nordiskt vemod och dansant glädje övergår skivan i mer intensivt filmiska bilder som får mig att associera till Erik Satie, Astor Piazzolla och vackert sorgliga franska filmer. Här finns inget återhållet utan det är stora uttryck och känslor som målas ut.

Stundom är Emma Kragh-Elmøe (fioler, sång och piano), Villads Hoffmann (cittern, mandolin, speldosa och sång) och Julian Svejgaard (piano, moog-bas och sång). De beskriver själva sina musikaliska rötter som ”svensk polska, progressiv heavy metal och Bach” och visst hör man både kammarmusik och symfoniska element i musiken, men det som ändå slår mig är hur otroligt samspelt och lyhört trion spelar. Det är lika innerligt och lyriskt som tekniskt skickligt. Så blir också resultatet helt magiskt.

På sista spåret knyts albumet ihop och vi är åter tillbaka någonstans i Norden en stor resa rikare. Som bonus får vi Emma Kragh-Elmøes Gådehjerte på sprucken speldosa och fiol. Som eftertexter till en film där vi sitter kvar och önskar att filmen aldrig tog slut.


Fler recensioner

Annonser