! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Gränslöst folkfantasi

Sirus

Lummen

Skivbolag: Kråktjärn
Recenserad av: Luise Rube
Publicerad: 24 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Vad händer när två redan fantastiska musikgrupper träffar på varandra? Det blir ännu bättre musik! Kvartetten Sirus består av ungerska Sophie Cavez (durspel), franske Baltazar Montanaro (barytonfiol) och svenskarna Josefina Paulson (nyckelharpa) och Jonas Åkerlund (fiol, gitarr, härjedalspipa, säckpipa).

De kombinerar sina hemmans traditioner till en vävnad där visst alla traditioner får plats, men vävnaden är så tät att det nästan är svårt att urskilja de olika trådarna, nästan som att resultatet är en helt ny sorts folkmusik. Albumet börjar starkt och spänningsfullt och håller denna stämning till sista tonen. Inte bara traditionerna men även instrumenten vävs samman, efterliknar varandras ljud – är det nyckelharpan eller durspelet jag hör? De skapar ett ljudlandskap som inkluderar fantasifulla improvisationer och dansanta kompositioner.

Alla låtar är dedikerade till personer, platser eller händelser. Och så är även musiken fylld av vänskap: mjuk, festlig, lite melankolisk. Hela utgivningen är som en kärleksförklaring.

 

Annonser