! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Close but no cigar

Buena Vista Social Club

Lost and found

Skivbolag: World Circuit/Playground
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 apr 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Att World Circuit-bossen Nick Gold och Ry Cooder fick alla de där kubanska veteranerna att gå in i studion igen och skapa den magi som kännetecknade projektet Buena Vista Social Club för tjugotalet år sedan var enastående. Skivan blev en succé världen över, inte minst i Sverige. Den influerade allt från Bo Kaspers Orkester till Wim Wenders, som gjorde en dokumentär om kubanernas turnerande.
Bland de efterföljande skivorna finns också lyckade produktioner, bland annat med vokalisterna Ibrahim Ferrer och Omara Portuondo. Nu har några av de medverkande hunnit gå bort, och dagens Orquesta Buena Vista Social Club åker ut på avskedsturné i år.
I samband med det kommer en skiva med tidigare outgivna spår. Somligt live, annat från det där ursprungliga inspelningstillfället i legendariska Egrem-studion i Havanna samt de följande åren. Det känns lite som att tunnan börjar bli tom, och skivan är helt klart en överkurs. Kuriosa för den som redan hört allt (och inte hunnit tröttna).
Omara Portuondos Lágrimas negras och Compay Segundos Macusa från 1996-sessionerna och ytterligare några spår förhöjer intrycket, men att varva det med livematerial ger ett splittrat intryck, lite som lågbudgetskivorna som kom i spåren på Buena Vistas framgångar.

Annonser