! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Minimalistisk electronica

Portico Quartet

Live/Remix

Skivbolag: Real World/Cosmos
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 23 jun 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Vad som ursprungligen gav Portico Quartet deras ovanliga sound och personlighet, det gamelan-klingande och wok-liknande instrumentet hang, fick en andrahandsroll på gruppens senaste skiva. Till förmån för en mer elektronisk inriktning, med starka influenser från electronica, ambient och klubbrytmer. Kvartettens fjärde Real World-album, inspelad under fjolårets brittiska turné, visar att de inte bara kan överföra musiken från studio till scen, utan också kan tillföra den gnista som i viss mån saknades på studioinspelningarna.
De långa, repetitiva låtarna, som huvudsakligen kommer från den senaste studioskivan, skapar sin egen tid/rum-vortex, och känns aldrig riktigt för utdragna eller tråkiga. Tvärtom låter Portico Quartet betydligt mer dynamiska än på studioversionerna. Med en energi som kommer fram, mer som uthållighet än som instrumentala excesser (med undantag från enstaka saxofonbröl).
Det är dock fortfarande låtarna med hang (Rubidium/Line, Clipper, Dawn Patrol) som står ut och känns mest speciella. Och mest hypnotiska. Eller organiska kanske är ett bättre ord, när man jämför med de helt elektroniskt ledda spåren.
På den andra cd:n, Remix, har nio producenter och dj:er fått chansen att tillföra sina egna idéer itll Portico Quartets sound, med skiftande resultat.

Annonser