! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Rysk visa

Volodja

Live

Skivbolag: Barrackas Records
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 13 jan 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En av de bästa teatergrupper som funnits är enligt min mening Fria Proteatern och en av de mest publikdragande föreställningar de gjorde var en med visor av den ryske vispoeten Vladimir Vysotskij med perfekt översatta texter av Ola och Carsten Palmaer. Detta hände sig på åttiotalet och Vysotskij lever numera en ungefär lika undanskymd tillvaro i det svenska musiklivet som kollegan Jacques Brel.
Men den svenska klezmergruppen Volodja försöker väcka dessa fina visor till liv igen och det gör de ju rätt i och de gör det bra. Möjligtvis kan man tycka att det inte hänt ett enda dugg sedan Fria Pros tolkningar, någon slags 2012-talsmusikalisk modernitet kanske hade varit kul, och inte bara den gamla vanliga teatersättningen dragspel, piano, bas och lite blås.
Men, å andra sidan, det är skickliga musiker, sångare och sångerskor som sjunger och ibland pratsjunger precis som kompositören själv gjorde dessa visor, texterna går fram och det är lagom teatraliskt och teater är ju som bekant bäst på scen, så också förmodligen dessa visor. Att musiken gör mig sugen på live-versionen av denna liveskiva är väl skivans storhet.

Annonser