! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Konstrocknutidajazz Lira Gillar

Mattias Risbergs Mining

Live in Stripa

Skivbolag: Kullen Reko/Plugged
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 24 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Omslaget och texten antyder en dunkel mångbottnad berättelse från Bergslagens nedlagda gruvor, med okända varelser och bottenlösa borrhål. Letar du efter en älvalik John Bauer-varelse hittar du en karismatisk mörk sånghuldra född i Örebro, inte långt från det gamla gruvområdet. Musiken framfördes för första gången i augusti 2018, skivan är från då.
Mariam Wallentins röst är central i en sångcykel som klingar nutida konstmusik och engelsk progressive rock och mer, framförd av sju av de mest framstående jazzmusikerna på den moderna svenska scenen. Dan Berglund ståbas, Jon Fält trummor, Fredrik Ljungkvist tenor- och barytonsaxofoner och klarinett, Mattias Risberg komposition och olika eldrivna tangentbord, Josefin Runsteen fiol och marimba, David Stackenäs elgitarr, Mariam Wallentin röst och slagverk. Alla utmärkta och med personligheter som lyser både i gruppspelet och igenom det.
En yngre, lite stram men lekfull, kusin till något av banden med Mike och Kate Westbrook. Melodier studsar, rytmer leker ibland obekymrat på underminerad mark, bråddjupen och svärtan är inte långt borta. Det är en lockande omväxlande musik som känns lite riskfylld. En tung utgåva med lätthet i handlaget.

Annonser