! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Ökenblues

Tinariwen

Live in Paris

Skivbolag: Wedge/PIAS
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 29 mar 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tuaregbluesens stora namn från Mali presenterar en liveskiva från Théâtre des Bouffes du Nord, inspelad på Luciaafton 2014. Det är intressant att se i vilken mån det coola lugnet från Tinariwens studioskivor får den extra glöd som konsertsituationen kan läna musiken, även när den serveras på cd eller lp.
Undertecknad finner att Live in Paris bjuder på blandade intryck. Ibland tappar Tinariwen styrfart mellan låtarna och får lite svårt att komma igen. Det ÄR annorlunda att stå i publiken och att hemmavid lyssna till en inspelning av samma händelse.
Trots det är Live in Paris en aptitlig skiva som växer med lyssningarna, även om jag inte skulle rekommendera den till nytilkomna lyssnare. Så har den också en smula annan inriktning än studioplattorna. Den lilla tindétrumman tillåts stå i fokus ihop med Tinariwens karaktäristiska gitarrer. Materialet från senaste studioalbumet Emmaar – som bandet turnerat med på en omfattande turné – samsas med de verkliga rötterna och traditionerna här.
Fint att den åldrande tindésångerskan Lalla Badi är med; hon medverkar på hela konserten och är Tamashek-kulturens 75-åriga eminens. En mästarinna på att sjunga i den ceremoniella tindéstilen, en storhet som ursprungligen kommer från det algeriska Sahara. Tinariwen ser henne som sin mentor.
Publikens glada tillrop och uppmuntrande reaktioner går inte heller att ta miste på. Nej, Tinariwens livealbum är inte alls öken. Det är bara en annan sak att sitta hemma i soffan och njuta av musiken.

Annonser