! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Mästerlig konsert Lira Gillar

EST

Live in Gothenburg

Skivbolag: Act/Naxos
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Hur fina studioalbum Esbjörn Svensson trio än gjorde så var det kanske ändå på scenen som bandet var som allra bäst. Där planerade de inte vilka låtar de skulle spela utan höll det öppet och valde i stunden, och ändå avlöser låtarna varandra sömlöst – improvisation och samspel på högsta nivå. Den här dubbel-cd:n inspelad i Göteborgs konserthus 2001 är alltså föga förvånande nära två timmar ren njutning för lyssnaren.
Här finns den oändligt vackra From Gagarin’s point of view och det tunga avslutningsnumret Dodge the dodo i briljanta versioner. Dan Berglunds bisarrt distade stråkbassolo i den sistnämnda är makalöst kraftfullt. Magnus Öströms vildsint explosiva trumsolo, kryddat med en mängd utrop, som bryter av i den bluesiga Bowling är en annan höjdare.

Det kanske allra snyggaste är dock den ytterst långsamma dynamiska stegringen i Good morning Susie Soho, där trion under fem minuter låter volymen och intensiteten gradvis öka från några spröda toner via ett pianosolo där wahwah-späckad kontrabas och cymbalmättat trumspel fyller på, tills låten plötsligt tonas ner och sedan glider över i balladen The chapel.

Live in Gothenburg är en ljuvlig påminnelse om vilka mästare EST var, och jag kan bara hoppas att Act efter denna och ett par tidigare släppta liveinspelningar har ännu fler på lut för utgivning framöver.

Annonser