! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Frijazz

The Mighty Mouse

Live at Glenn Miller Café

Skivbolag: Barefoot Records
Recenserad av: Max Lindahl
Publicerad: 31 aug 2012

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Blipp, blopp, klick, duns. Det är ett sätt att beskriva musiken framförd av pianotrion The Mighty Mouse. Ett annat sätt är att beskriva den med hjälp av referenser till liknande artister. Då känns namn som Cecil Taylor, Misha Mengelberg eller Marilyn Crispell inte helt orimliga.
Som ni nog anar rör det sig alltså om tät, intensiv och stökig jazz, fritt improviserad kring vissa på förhand givna ramar (kompositioner). Pianist Morten Pedersen tillämpar en i enlighet med traditionen mycket perkussiv spelstil, där melodi och harmoni kommer i andra och tredje hand. Dock är dessa element är inte helt utraderade; spår som Lost at sea – And never found utgör i sammanhanget en välkommen kontrast.
Även om en hel del av stämningen och energin från en konsert går förlorad i en inspelning går det inte att ta miste på ärligheten i The Mighty Mouse musicerande. En del utövare av friare jazz trillar ofta i fällan effektsökeri, men det gör inte denna trio. Att höra dem live är därför säkerligen en intensiv upplevelse. Bang, gnissel, fräs.

Annonser