! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kapstaden och Stockholm Lira Gillar

Oya Sextett

Live!

Skivbolag: Signal And Sound Records
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

1964 reste den sydafrikanske pianisten och bandledaren Chris McGregor och de fem övriga i The Blue Notes till Europa. Efter fem år bildade han det mer kända Brotherhood of Breath med cirka dubbelt så många, knappt hälften exil-sydafrikaner och resten gräddan av brittiska improvisatörer som Evan Parker, Harry Beckett och Radu Malfatti.

Oya Sextett har samma instrumentering som The Blue Notes. Anna Högberg, altsax, Elin Forkelid, tenorsax, Niklas Barnö, trumpet, Konrad Agnas, trummor, Ville Bromander, kontrabas. Bandledaren Sebastian Bergström på piano reste först till Sydafrika för att studera musiken på plats. Live! är en hyllning till föregångarna, en dubbelvinyl i ett stramt utformat fodral med en instoppad cd. Ett extranummer på cd:n och ytterligare två nummer på vinylerna, inspelat inför publik på Glenn Miller Café i Stockholm.

Låtarna är skrivna på 1960- och 70-talen av Blue Notes/Brotherhood-medlemmar som McGregor, Louis Moholo, Dudu Pukwana och Mongezi Feza. Sydafrika kommer nära med råsvängiga township-riff och starka melodier. Oya jobbar drivet och medvetet vidare i deras tradition med sprakande improvisationer och lagom oborstat samspel, där alla får höras och ta plats. Gott humör och allvar, här och nu gäller. Bandet är fantastiska förvaltare som gjuter nytt liv i musiken.

Annonser