! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Visa

Lars Anders Johansson

Ligistliv

Skivbolag: Lejonkulan Kulturproduktion
Recenserad av: Daniel Gustavsson
Publicerad: 29 dec 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Lars Anders Johansson var för mig ett nytt namn. Fast han är onekligen inte ny på Sveriges kulturscen. Förutom aktuella skivan Ligistliv har han tidigare gett ut tre fullängdare samt en ep. Vidare har han skrivit faktaboken Hatets och illviljans kolportörer: om mediebilden av näringslivets opinionsbildning 1970-2012 samt diktsamlingen Segelmakaren.
Nya skivan är uppbyggd som de äldre, vilket betyder att Johansson utgått från äldre svensk vistradition och poesi men med texter oftast knutna i det moderna Sverige. Kontrasten med det medvetet moderna och ofta satiriska innehållet och den på sätt och vis ålderdomliga stilen fungerar på det stora hela lysande. Låtar som Rätt kropp, fel tid, Syndikalisten och jag samt Sång till Trafikverket och SJ är tre ypperliga exempel på detta.
Nu är inte alla låtar modern samhällssatir, här finns också putslustiga Ligga i Lofthammar och fina Wallace Henry Hartley (om Titanics undergång). Även om dessa sånger är njutbara skulle jag personligen ha föredragit en renodlad satirskiva, speciellt med tanke på att dessa spår dominerar skivan. De andra sticker ut lite grann. Sammanfattningsvis är dock Ligistliv en riktigt bra svensk skiva som är väl värd att uppmärksamma.

Annonser