! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkrockveteraner

Albion Band

Light shining

Skivbolag: Sharrow
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 7 okt 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Under 70-talets sista år hade Albion Band varit ”husband” på National Theatre i London, där de bidrog med både musik och skådespeleri till pjäserna Larkrise och Candleford (vilket resulterade i skivan Larksrise to Candleford, 1980). Ashley Hutchings ville vara kvar på teatern, men de flesta andra i bandet ville ut och turnera igen, lämnade teatern och bildade Home Service (men det är en annan historia). Kvar var Hutchings med ett bandnamn, men utan band.
Men så småningom startade han en ny upplaga av Albion Band med två andra före detta Fairport Convention-medlemmar, Simon Nicol och Dave Mattacks plus tre medlemmar från folkdansbandet Cock and Bull Band: Dave Whetstone (melodeon, concertina), Jean-Pierre Rasle (säckpipa, krumhorn, blockflöjt) and John Maxwell (trummor). Till huvudsångare valde han Cathy Lesurf.
Den nyligen ommastrade Light shining (1983), var Albion Bands första platta med den nya sättningen. Den var också den första plattan efter storhetstiden 1977-79 och lider något av en jämförelse. Det är trots allt inte lätt att ersätta John Tams. Och inte blir det bättre av att Lesurf för tankarna till både Fairport (Sandy Denny) och Steeleye Span (Maddy Prior), då hon saknar bådas styrka och närvaro. Trots det gör hon en duglig Prior (på Swift Nick) och en likafullt acceptabel Denny (på Beware of blue).

Annonser