! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkelectronicamix

Mallebrok

Levende brav

Skivbolag: GO Danish Folk Music
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 20 dec 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Flera danska band har tidigare kombinerat traditionella folklåtar och akustiska instrument med stora doser elektronik – Sorten Muld och Valravn är två av de mest framstående. Skivdebutanterna Mallebrok gör det också, men på sitt eget vis. Ibland är de elektroniska inslagen dominerande i ljudbilden, ibland får de stå tillbaka nästan helt. Vissa låtar är tungt rockiga, i synnerhet avslutningsspåret, på andra ställen blir soundet istället närmast jazzigt, inte minst tack vare att en trombon används flitigt.
Drygt hälften av låtarna är traditionella folkvisor, däribland versioner av riktiga klassiker som Bonden och kråkan och Balladen om liten Kerstin, som återfinns även i Sverige. Bland de egna kompositionerna är den instrumentala Olinda den bästa, med en riktigt snygg flöjtmelodi, dragspel, hackbräde och knattrande elektronik som gradvis växer fram i ljudbilden.
Sångerskan Mia Guldhammer och de fyra multiinstrumentalisterna i Mallebrok har en stor bredd och lyckas få ihop alla trådar till en helhet. Bandet är debutanter men medlemmarna har gott om rutin från vitt skilda sammanhang, och även om inte alla låtar faller mig helt i smaken så är detta ändå en spännande och synnerligen kreativ grupp som blir intressant att följa framöver.

Annonser