! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz manouche

Les Violons de Bruxelles

Les Violons de Bruxelles

Skivbolag: Home Records
Recenserad av: Lena K Andersson
Publicerad: 5 mar 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är många som är förtjusta i den musik, den typ av jazz som spelades av Quintette du Hot Club de France (”Franska Hotkvintetten”) med Django Reinhardt och Stéphane Grappelli.
Alltsedan 30-talet har det bildats grupper och spelats jazz i samma stil, behagligt och svängigt. Det finns till och med nutida grupper som kallar sig Hot Club de Suède (med Andreas Öberg) och Le Hot Club de Londres. ”Jazz Manouche” kallas ofta den här jazzmusiken.
Les Violons de Bruxelles ingår i den traditionen men har ändrat lite på instrumenteringen: i stället för violin, sologitarr, kompgitarr och kontrabas har de tre violiner, en gitarr och kontrabas. Tcha Limberger (som också gör en sånginsats) och Renaud Crols på violin, Alexandre Tripodi på altviolin, Renaud Dardenne på gitarr och Sam Gerstmans på kontrabas. De spelar förstås också i andra grupper – Renaud Crols har turnerat med Taraf de Haïdouks ochTcha Limberger med Waso Jazz Quartet och Biréli Lagrène.
Det är ett ytterst elegant och välgjort album där Django Reinhardt-låtar blandas med nykomponerade låtar av Tcha Limberger. Dessutom spelar de en traditionell rumänsk låt – Saraca Inimamea. Sånginsatsen från Limberger kommer på klassikern I’m confessin’. De spelar med en lätthet och precision som ibland nästan blir invaggande – men det tillhör också stilen och kanske ger ett helt annat intryck om man hör dem live.

Annonser