! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Norskt

Jens Nyplass

Leken min

Skivbolag: Ta:lik
Recenserad av: Thomas Fahlander
Publicerad: 8 dec 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Eva Karlssons omslagsbild säger det mesta. En tjurig norrman lutar sig mot en gul, sliten, brädvägg. Han ser ut som om det kliar på ryggen och att han i nästa stund väser ”det räcker – nu vill jag spela”.
Jens Nyplass är spelledare i Glåmos spelmanslag där Peder Nyhus (1905-1994) ande vilar. Han var den försynte förmedlaren av repertoaren från Rörosdistriktet. Hans far var Sven Paulsson Nyhus (1874-1929) och kom till Röros från Funäsdalen i Härjedalen vid förra sekelskiftet. När järnvägen öppnade 1877 fick Röros ett uppsving, särskilt till vintermarknaden. Koppargruvorna och smältverken gick tidvis bra och lockade många inflyttade.
Jens spelar Sven Pålsa-valsen med Bent Jacobsen på tramporgel och Jan Frostvoll på fiol. Den är en riktig stämningshöjare och kommer säkert att spelas på den svenska sidan hädanefter.
Tristaste valsen sammanfattar en helg med svenska spelmän då ”det har lett att gå över i moll”, som Jens skriver. Forslundspolskan efter Gössa Anders och Jamt Lof i Orsa spelas storslaget och känslosamt.
Röros kopparverk stod stilla en stor del 1920-talet och trakten hamnade i bakvattnet vilket troligen bevarade den vackra staden och den vackra musiken.

Annonser