! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kapverdeanskt sväng

Bitori

Legend of funaná

Skivbolag: Analog Africa
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 4 dec 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den här skivan har kallats den bästa funanáplattan någonsin. När den spelades in i Holland 1997 var Victor Tavanes – eller Bitori som hans nom de funaná lyder – hela 59 år gammal. 43 år tidigare hade den då unge mannen bestämt sig för att arbeta ihop pengar till ett dragspel. På väg hem till Kap Verde från den ö där han arbetat hade han gott om tid att lära sig behärska instrumentet. Han utvecklade en egen autodidaktisk spelstil som snart vann uppskattning.
Den portugisiska kolonialmakten var inte lika förtjusta i Bitori och hans bälg. Dragspelet ansågs vara ett instrument som användes i simpel musik förbehållen de förvildade och fattiga; en förarglig symbol för en arbetarklass eller värre – folk som önskar sig ett självständigt Kap Verde.
En självständighet som kom först 1975. Det skulle dröja ännu längre innan den traditionella funanámusiken åtnjöt ny gunst. Den yngre sångaren Chando Graciosa lockade över Bitori till Holland och kapverdeansk musikhistoria skrevs, slutligen. Nu finns skivan äntligen tillgänglig även på våra breddgrader. Bered er på fullt ställ i en folklig, icke-akademisk musik som spritter av energi på samma sätt som exempelvis cumbia eller zydeco.

Annonser