! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Modern gammaldans

Kvarts

Lathans

Skivbolag: Kvarts
Recenserad av: Anne Brügge
Publicerad: 22 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Precis som på dans börjar skivan med en smittande reinlender, så att alla kommer upp på golvet, en traditionslåt från Fron, öster om Jotunheimen, strax norr om Lillehammer.
Norsk gammaldans är i allmänhet en skön blandning av halling, polka och olika bygders pols och springlekar.
Det moderna här är instrumenten. I nästan tjugo år har dessa veteraner spelat tillsammans: Jo Asgeir Lie, dragspel, gitarristen Erlend Styve, Tom Willy Rustad, kontrabas och torader (durspel) och Øystein Rudi på fiol.
Skivans första vals är väldigt norsk, alltså en oförutsägbart slingrande urgammal melodi efter Tosten Moshus – förstås från gården Moshus. I hans repertoar fanns Gudbrandsdalens äldsta kända vals, noterad 2 december 1788! Lika norska, eller kanske ännu mera norska, är de nyskrivna spåren. Lie har en högtidligt vacker marsch och cd:n avslutas med hans vemodiga lyssnarlåt, skriven till en jazzfestival men här framförd i ett traditionellt arrangemang.
Titellåten Lathans är en fint och lugnt gungande mazurka från Jølster, litet mer åt nordväst men fortfarande i mazurkabältet. Kompositören Anders Viken (född 1898) gjorde över 400 låtar.
Svenskar kan glädjas åt Kvarts arr av den underbara Pols på Rondeslottet, en gammal favorit från Ulens kvintett som var i ropet för trettio år sen.
Efter många (in)spelningar med gästande orkestrar och solister träffas här bara de fyra vännerna. Inga överraskningar, tryggt och mysigt, helt i linje med omslagets nakna karlfötter på grönbete. Klöver i stället för stenig kvarts.

Annonser