! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Soukous Lira Gillar

Orchestre Les Mangelepa

Last band standing

Skivbolag: Strut
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 21 feb 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Soukous har upplevt något av en renässans på senare år. Skivnördar och discjockeyer har tålmodigt grävt sig fram till det klassiska soukous-soundet. En glädjande bieffekt av detta är att kultförklarade kenyanska Orchestre Les Mangelepa lockats att återuppstå för konserter, inte minst som husband på Nairobi-klubbarna Tents och Simmers. Nu har det nymornade intresset även resulterat i en helt ny, studioinspelad skiva. Att detta verkligen är Orchestre Les Mangelepa kan måhända diskuteras, då detta tiomannaband enligt gängse kongolesisk modell är en avfälling från originalgruppen.
Last band standing är hur som helst ett styrkebesked från dessa östafrikanska veteraner. Soukous och så den där kongolesiska rumban – Orchestre Les Mangelepa är ursprungligen från Kongo – i skön förening. Det svänger på med en fjäderlätt touch. Gitarrerna väver sina figurer och basen guppar naturligt omkring till de lågmält pådrivande trummorna. Blåset kommer in på rätt ställen; i Kanemo kommer trumpetsolot först sex minuter in i låten. Det rycker i benen och i sinnet när jag lyssnar på denna blandning av nytt material och färska tagningar av gamla godingar.
Orchestre Les Mangelepa kan fortfarande och når upp till en hög dagsform, trots att 1970-talets platådojor är ett minne blott. Last band standing står stadigt på egna ben.

Annonser