! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Barockflamenco Lira Gillar

Fahmi Alqhai & Arcangel

Las idas y las vueltas

Skivbolag: Alqhai & Alqhai
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 26 dec 2012

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Detta album är resultatet av mötet mellan en flamencosångare med äventyrslusta och en ensembleledare för barockmusik som vill gå utanför de akademiska ramarna. Tillsammans har de låtit sin musikaliska fantasi få fritt spelrum och skapat en hypotes om hur musiken en gång kan ha låtit när den stora fusionen ägde rum vid kolonisationen av Amerika. Titeln, Las idas y las vueltas (tur och retur-resorna) anspelar på de resor fram och tillbaka över Atlanten där musiken följde med i bagaget och kunde skickas fram och tillbaka och förändras i processen när kulturer möttes.
Man har i detta projekt tagit tag i olika trådar från europeisk, amerikansk, arabisk och afrikansk tradition och vävt en musikalisk väv som låter förbluffande naturlig i denna framställning. Sedan ligger Arcangels flamencosång som en stark karaktär i inspelningen samtidigt som Fahmi Alqhais viola da gamba är det mest framträdande soloinstrumentet, och de har en härlig kemi tillsammans!
Även om kanske inte allt blir historiskt korrekt så är resultatet en fantastisk musikalisk resa, och det har ju ett värde i sig för lyssnaren idag. Albumet består av en cd samt en dvd med filminspelning från projektets framväxt, men jag har också sett att det finns en filmad konsert med ensemblen som kanske kommer att utges vad tiden lider.

Annonser