! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Politisk ökenblues från Golanhöjderna Lira Gillar

TootArd

Laissez passer

Skivbolag: Glitterbeat Records
Recenserad av: Filip Bagewitz
Publicerad: 20 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

TootArd är ett rockband från Golanhöjderna som har skapat ett eget sound med inspiration från tuaregernas ökenblues, gammal psykedelia, reggae och den klassiska arabiska musik som bandmedlemmarna växte upp med.
Laissez passer är bandets andra skiva, och den första som släpps internationellt. Redan i albumtiteln, som också är titeln på albumets första spår, slår bandet an en politisk ton. Golanhöjderna har varit ockuperat av Israel sedan 1967, och den huvudsakligen syriska befolkningen, som medlemmarna i TootArd är en del av, räknas som permanent boende i Israel men inte som medborgare. Som statslösa kan de inte få ett pass, utan enbart det tillfälliga resedokumentet laissez passer – ”låt passera” på franska.
Bandets politiska budskap genomsyrar hela skivan vilket ger musiken en stark nerv med plats för både vrede, hopp och sorg. Som många politiska sånger och dikter på arabiska är texterna trots att de är tydliga i sina politiska ställningstaganden också fulla av vackra metaforer och en poetisk grundton.
Även musiken har starka drag av det arabiska, inte minst som gitarristen Hasan Nakhleh har satt extra band på sin elgitarr för att kunna imitera oudens kvartstoner. Blandningen av arabiska skalor och ökenblues fungerar fruktansvärt bra, och tillsammans med de starka texterna och låtarna på skivan blir helheten väldigt lyckad. Som få andra lyckas TootArd skapa politisk musik utan att kompromissa med den konstnärliga kvaliteten.

Annonser