Skivrecension

La recia
Colombiansk folkmusik

Cimarrón

La recia

Skivbolag: Egen utgivning
Format: CD/DL
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 18 nov 2022

Dela den här recensionen:

Eldigt är bara förnamnet när colombianska Cimarrón släpper loss i en samling sånger och låtar skrivna av bland annat sångerskan Ana Veydó. Det är också hon som dominerar denna skiva, trots några instrumentala låtar och egentligen ganska sparsamt sjungande. 

”Six feet under, in the tomb of a digger. Seven birds sung a song I remember well. And they said there was lightning and thunder in my throat.” Så sjunger Ana i Pajarillo de la noche, ”Nattens småfåglar” betyder det ungefär men Pajarillo är också ett område i Peru. Och om jag ska beskriva musiken för någon som inte hört den är den som en blandning av peruanskt, argentinsk tango och flamenco, men snabbare.

När det gäller Ana Veydó har hennes röst tydliga flamencoinfluenser men också kraftfullheten hos en bulgarisk damkörmedlem. Den ovan nämnda fågelvisan tillhör det mest intensiva på denna spännande cd och är en låt som har både eldig sång och extremt rytmiskt strängaspel. Skivan är endast en halvtimme lång, kanske bra med tanke på intensiteten men lite mer hade jag gärna hört av Ana Veydós fantastiska stämma.

Instrumentalisterna är skickliga, spelar nog så fingrarna blöder på uteslutande stränginstrument och percussion. Det bör nämnas att harpa är ett av de viktigaste instrumenten i sammanhanget och att kompmusikerna lyckas med konststycket att spela både väldigt snabbt och samtidigt sofistikerat.


Fler recensioner

Annonser