! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Outgivet Lira Gillar

Hedningarna

Kult

Skivbolag: Silence
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 22 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Kult är en synnerligen träffande benämning, inte minst på Hedningarna själva. Dessa folkmusikens nyskapare har genom åren hämtat inspiration från såväl rock och punk som elektronisk musik och blev för många, inklusive undertecknad som då var en fjortonårig hårdrockare, den första ingången till svensk folkmusik. Denna samling innehåller tjugo tidigare outgivna låtar, många av dem inspelade samtidigt som bandets fyra nittiotalsalbum. I en hel del fall är det obegripligt varför de inte kom med på skivorna, för kvaliteten är det sannerligen inget fel på. Vissa hade nog kunnat bli verkliga Hedna-hits, exempelvis Gyttorp som var tilltänkt till plattan Trä. Den vackra polskan Stackaren från samma session är en annan höjdpunkt.
Här finns också sju låtar inspelade 2002-2003, till en planerad skiva som aldrig blev av, samt en från 2006. Där finns ytterligare en sida av denna mångskiftande grupp i form av den smått industrirockiga Kateen Sanat.
Bandets samtliga sättningar finns representerade, från trio till olika sextetter, och skivhäftet innehåller en mycket detaljrik låtinfo och historik. Kult är förstås ett givet köp för alla Hedningarna-fans.

Annonser