Skivrecension

Kora world
Kora

Maher Cissoko

Kora world

Skivbolag: Ajabu!
Format: CD/DL
Recenserad av: Niki Tegeland
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

Kan koran vara ett av världens vackraste instrument? Ja, det motbevisas i alla fall inte på Maher Cissokos nya album Kora world. Budskapet verkar vara att visa just det, att korans ljuva rykte är oföränderligt.

Maher Cissoko är vanligtvis känd som ena halvan i duon Sousou & Maher och släpper nu ett tiospårigt soloalbum. Det är ett manifest med stor innebörd både för hans personliga konstnärskap liksom det musikaliska arvet. Det är dels en hyllning till koratraditionen, ett arv som löper genom generationer enligt den afrikanska griottraditionen. Det är dels ett spännande konstnärligt utforskande och ett manifest av den stora kärleken till instrumentet.

På skivan hörs hur Cissoko ger musiken sin personliga touch och sammanflätar samtida stilar inom koramusiken. Hans dotter medverkar dessutom på skivan, som för att symbolisera att traditionen fortsätter att vandra framåt i arv. Det är en meditativ genomresa i koravärlden med ackompanjerande sparsmakad sång på vissa av spåren. En ljudresa som knyter an med det förflutna och det som ligger framför.

[Släpps 29 september.]


Fler recensioner

Annonser