! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Congotronica. Lira Gillar

Konono No 1

Konono No 1 meets Batida

Skivbolag: Cramned Disc
Recenserad av: Olof Peronius
Publicerad: 15 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När Konono No 1 släppte sitt debutalbum Congotronics ledde deras distade elektroniska tumpianosound till närmast unisona hyllningar världen över. Detta var traditionell kongolesisk musik, men spelad med hemmabyggd elektronisk förstärkning. Resultatet uppskattades av allt från Herbie Hancock och Björk till hippa Pitchfork-läsare och gubbrockälskare på Mojo.
När Konono No 1 nu släpper sin tredje fullängdare är det i form av ett samarbete med den portugisisk-angolesiska dj:n Batida, eller Pedro Coquenão, som är hans riktiga namn. Tro nu inte att Konono No 1 meets Batida är ett album där en europeisk dj plockar russinen ur kakan genom att remixa lite afrikansk ”äkthet”.
Nej, detta är ett samarbete som kom till genom att kongoleserna tillbringade en vecka i Batidas garage i Lissabon. Albumet jammades fram live i garagestudion, där Batida spelade på en sampler bredvid Konono No 1:s tumpianon. Ösiga kudurorytmer, traditionell zombomusik och gästande Lissabon-artister smälter samman till en kakafonisk enhet. Resultatet är ett partyalbum som växer för varje lyssning.

Annonser