! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazzfunk

Jah Wobble & Bill Sharpe

Kingdom of Fitzrovia

Skivbolag: Storyville/Plugged
Recenserad av: Elias Hillström
Publicerad: 23 jun 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jah Wobbles djupa basspel är omisskännligt. Ända sedan PIL:s postpunkdub, sent sjuttiotal, har det varit en inte oviktig del av Londons musikliv. Under senare år också med många utblickar och samarbeten långt utanför England och Europas gränser. Listan över samarbetspartners är längre och mer imponerande än de flesta andras: från Massive Attack och Primal Scream till Baaba Maal och Pharoah Sanders.
Kingdom of Fitzrovia är ett samarbete med keyboardisten Bill Sharpe från jazzfunkbandet Shakatak. Något som började i en gemensam kärlek till mycket av sjuttiotalets funkigare jazz, kanske framför allt Herbie Hancock och Miles Davis. Skivan kickstartar dock med soulpoppigt, åttiotalsdoftande, You make me happy med PJ Higgins på sång. En okej bagatell. Överhuvudtaget inte mycket som känns 2013 på denna skiva, skulle nog lika gärna kunna varit gjord för tjugo år sedan. Symptomatiskt att det som känns mest spännande är de mer drum’n’bass-liknande partierna i Rush hour.
Vad som annars gör störst avtryck är varken Wobbles bas eller Sharpes keyboard utan Sean Corbys trumpet i de mer melankoliskt ödsliga Spanish place och Loquacious Loretta. Där kan man – med lite god vilja – till och med ana Miles ande långt borta vid horisonten.

Annonser