! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Afrikanskt sväng

Jupiter & Okwess

Kin sonic

Skivbolag: Zamora/Glitterbeat
Recenserad av: Filip Bagewitz
Publicerad: 29 jun 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den kongolesiska sångaren Jupiter Bokondji och hans band Okwess International kommer här tillbaka med albumet Kin sonic, fyra år efter förra skivan Hotel Univers. Även om detta bara är deras andra skiva som släpps internationellt, är de långt ifrån några duvungar. Jupiter själv startade sitt första band tidigt på 1980-talet, i Öst-Berlin, där hans far var stationerad som diplomat. Efter några år flyttade familjen tillbaka till Kinshasa, och där bildade Jupiter 1990 sitt nuvarande band Okwess International.
De kallar själva sin stil för ”bofenia rock” och kombinerar afropop och traditionella kongolesiska rytmer med rock och funk, ofta med sociala och politiska budskap.
Det är ett sound som jag och många med mig förälskade oss i redan på förra skivan, och här bjuds på mer av samma vara. Jupiters mörka röst bärs upp av ett fruktansvärt svängigt band där trummorna och basen spelar rockigt och avskalat, medan de skitiga elgitarrerna oftast spelar distinkt afrikanska slingor med blinkningar åt både afrobeat, soukous, ökenblues och en mängd andra stilar.
Jag som själv är gitarrist snöar kanske lätt in lite väl på just detta, men känner ändå att det tål att sägas en extra gång hur fantastiska dessa gitarrer är! Otroligt snyggt både spelet och soundet. På denna grund dyker andra instrument upp i vissa av låtarna, allt från fioler till analogsyntar, alltid snyggt och väl avvägt.
Däremot tycker jag inte att låtarna är riktigt lika starka som på förra skivan, även om här finns ett brett spann med allt från tung funkrock, hetsigt soukous-sväng och finstämda ballader. Men det är fortfarande en väldigt bra skiva, från ett grymt band. Missa den inte!

Annonser