! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Estnisk fiolmusik Lira Gillar

Johanna-Adele Jüssi

Kiilid

Skivbolag: GO’ Danish Folk Music
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 25 mar 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I detta Lira-nummer skriver jag också om en ukulele/kontrabasduo från Danmark som spelar luftigt och lätt tack vare en fantastisk ukulelespelare men även på grund av fint basspel av Nicolaj Wamberg. Denne dyker upp här också, på en skiva med samma fjäderlätta speldosekänsla fast med Johanna-Adele Jüssi som solist. Hennes känsliga men även ekvilibristiska fiolspel gör att jag redan nu utan att tveka kan utnämna henne till årets violinist.
Musiken är mestadels estnisk traditionell, en dansk hopsa där Jüssi visar upp sin briljanta teknik som bäst, och så nykomponerad musik av Jüssi som till exempel den mycket snygga Elajad, en låt som övertygar mig att Jüssi är kompis med Näcken.
Många fina melodier, omväxlande, känslofullt och skickligt spel och mer behöver egentligen inte sägas om denna skiva förutom att även övriga medmusikanter bör nämnas, det vill säga Jo Einar Jansen och Sven Midgren på fiol och gitarristen Jalmar Vabarna vars flageoletspel på gitarr ger extrapoäng. Två estländare, en svensk, en norrman, en dansk, helt enkelt ett ballt nordisk gäng!

Annonser