Skivrecension

Kaukasus
Georgisk kammarjazz

Here’s To Us

Kaukasus

Skivbolag: Hoob
Format: CD/DL släpps 23 sept
Recenserad av: Peter Bornemar 
Publicerad: 16 sep 2022

Dela den här recensionen:

Efter den originella naturlyrik som genomsyrade albumet Animals, wild and tame från 2018 har tenorsaxofonisten Lisen Rylander Löve, trumpetaren Susana Santos Silva, basklarinettisten Nils Berg och basisten Josef Kallerdahl nu valt att ta sig an en urgammal georgisk manskörsmusik. Och att tolka den på sitt eget, mycket speciella sätt. Det handlar om åtta tämligen korta sånger som alla är starkt färgade av folktonsoriginalen och där de fyra musikerna intar var sin ”sångstämma”. 

I stycket Gogov, gogov shavyvala händer något märkligt ett par minuter in i sången; som ett mellanspel som troligen inte fanns med från början. Även i avslutande Shen khar venakhi finns inslag som känns främmande. Men det är genomgående en ytterst särpräglad hybridmusik, där Kallerdahls snygga basspel bildar fundamentet för de udda harmonier och snirkliga stämmor som utmynnar från den helgjutna interaktionen mellan Löves saxofon, Silvas trumpet och Bergs basklarinett. 

Here’s To Us georgiska tolkningar kan höras i samband med releasekonserten på Fasching 25 september och på Umeå jazzfestival 30 oktober.


Fler recensioner

Annonser