! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Drottningen av romska sånger

Hilja Grönfors & Latso Dzinta

Katta ame aavaa? Where do we come from?

Skivbolag: Global Music Centre
Recenserad av: Anne Brügge
Publicerad: 16 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

För några år sen gav Etnisk Musikklubb i Norge ut dubbel-cd:n Viser på vandring i Norden med stöd av Nordiska kulturrådet, flera norska kulturinstitutioner och norsk-finska kulturfonden – trots att fjorton av den ena cd:ns sjutton spår sjöngs av svenskar, bland dem rapparen ”Tattarprinsen”.
Den andra av de två skivorna dominerades av Hilja Grönfors ensamma röst på finska och romani. Till albumet hörde en liten bok med historik. Alla sångtexter fanns med, på originalspråken norska, svenska, finska och romani och flera sånger kommenterades av sångaren.
Nu skickar Global Music Centre i Helsingfors ut en hel skiva med denna drottning av romska sånger, Hilja Grönfors, som på 1950-talet levde i en ambulerande familj och har sjungit sen barnsben. Detta är hennes och orkestern Latso Dzintas tredje cd.
Här är det inte längre en ensam röst som dokumenteras, utan fullt kräm med instrumentalister som tar sig eget utrymme, men hela tiden låter sångerskan vara nummer ett. Katta ame aavaa? Where do we come from? Eller på romani Mistä Tulemme? är underhållningsmusik i moll av djupast kända slag, dansmusik och lyssnargodis, det mesta traditionellt material men också nyskrivet av Hilja själv och av Arvo Valte Palmroth.
Hiljas röst är övertygande och mogen med många facetter, ljuva och kraftfulla, sorgsna och stillsamma, och med väl avvägt vibrato och glissando. Det borde höra till allmänbildningen i Norden att känna igen hennes röst och namn!
I hennes egen känslosamma Tuulen tie matchas hennes längtan efter att fly som en svala av Jenni Sademies drömmande toner på såg. Men mest karaktärsskapande är naturligtvis dragspelaren Kiureli Sammallahti och mångmusikanten Valtteri Bruun, skivans producent och mixare. Det blir rörande starkt, när bara Valtteris mandolin ledsagar sångaren, två musiker som på resa till okänt mål. Dessa två herrar och Hilja utgör gruppens stomme, Hilja Grönfors Trio.
Texterna är i sin helhet återgivna på finska i häftet, tyvärr bara med en sammanfattning av budskapet på romani och engelska.

Annonser