! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Svensk folkmusik

Eva & Sabina

Käringaträtan

Skivbolag: Smålands Musikarkiv
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det hände sig vid den tiden då småländsk folkmusik knappt ens fanns att de två unga violinisterna Eva och Sabina möttes och ljuv musik uppstod. Cirka 45 år senare spelar de fortfarande tillsammans, även om jag tror att de pausat några år exempelvis för att ägna sig åt trion SHE, egna jobb och soloprojekt.

Instrumenten som används i denna Eva & Sabina-revival är av olika slag, från hembygge av Eva Blomquist-Bjärnborg till tolvsträngad Noruddefiol med resonanssträngar, och Sabina Henriksson spelar även mungiga. Bådas spel är luftigt och lätt och låter betydligt mer klassiskt fiolspel än buske i Delsbo vilket är ganska vanligt i Småland, kanske för att duon ofta hämtat repertoaren ur gamla notböcker. Vilket nog visar på producentens betydelse inte bara för denna skiva utan för mycket av den småländska folkmusiken. Tydligast är detta när Eva trakterar viola da gamba.

Båda har också några solostycken och där får vi bland annat höra varför Eva Blomquist-Bjärnborg äger ett Zornmärke i guld även om ett sådant inte bara fås för fin teknik utan även för solistens betydelse för folkmusiken. Men skickliga violinister är de naturligtvis båda två och de har stor förståelse för att lyssnarna vill ha varierade fiolskivor både i spel och repertoar. En utomordentlig sammanfattning av Eva & Sabinas samarbete.

Annonser