! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Samtida folksång Lira Gillar

Åkervinda

Kära mor

Skivbolag: Vanguard Music Boulevard/Plugged
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 29 apr 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Många svenska kvinnliga vokalgrupper inom folkmusikens sfär har genom åren satt sin prägel på den folkliga sångkonsten där rösterna och texterna bär fram musikens särart. Grupper som lever en tid och därefter skingras, ofta in i individuella karriärer eller nya grupperingar. Att musikformen ständigt fortlever och utvecklas visar nu gruppen Åkervinda, en progressiv kvartett av sångerskor: Agnes Åkerlund, Lise Kroner, Iris Bergcrantz och Hanna Grahm, som dessutom spelar fiol i några nummer.
Gruppen framför de traditionella folksångerna på ett så fritt och otvunget sätt att de invanda folkliga uttryck som finns i den välkända repertoren nära nog omdanas i de vokalt djärva arrangemangen. Åkervinda genomför en verklig uppdatering av de traditionsmättade melodierna från förr till en nivå som rymmer den mest komplexa stämsång, stundtals nära ett jazzidiom.
De olika stämmorna har en välljudande enhetlig samklang som i gruppens mer nutida anslag skiljer sig från det som framförs mer traditionellt. I flera nummer förhåller sig kvartetten till synes fritt gentemot varandras stämmor som flyter in och ut i varandra med textfragment som lösgör sig ur melodin och blir en effektfull egen stämma. Här går också fiolen in med sin sirliga stråkföring.
Åkervinda utforskar den äldre folkliga sångtraditionen och gör den till en angelägen samtida musikform.

Annonser