! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Afrikanskt

Diabel Cissokho

Kanabory siyana

Skivbolag: World Village/Naxos
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 26 dec 2012

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Diabel Cissokho kommer från en släkt med gedigen tradition inom Senegals – och även Malis – musikliv. Hans familj innehåller många stora namn inom genrerna mbalax, yella och tassou. I Cissokho-släkten har enligt uppgift hundratalet generationer griots förmedlat sina kunskaper vidare till nästa generation.
Diabel Cissokho föddes i Tambacounda, en senegalesisk region inte långt från den maliska gränsen. Han växte upp i Dakar men bor numera i Storbritannien där han gjort sig ett namn inom world music-kretsar. Bland annat har han gjort ett album ihop med den brittiske slidegitarristen Ramon Goose, varit Baaba Maals koraspelare i fyra år samt spelat på åtskilliga prestigefyllda festivaler och konsertställen.
Kanabory siyana – ungefär ”glöm inte din etnicitet” – är inspelad i  Storbritannien och i Dakar och lider inte av någon större anpassningsängslighet. Även om det kan låta både afroblues och funk på sina ställen.
Melodierna är fina och musikerna – från Senegal, Mali, Marocko, Frankrike och Storbritannien – gör dem rättvisa. Dussinet musiker ur Cissokho-släkten medverkar. Förutom kora spelar Diabel Cissokho även allt från gitarr och det västafrikanska stränginstrumentet ngoni till diverse slagverk och rytminstrument på skivan.
Det snygga cd-häftet innehåller en kortare presentation av Diabel Cissokho och låtarnas ämnen. Texterna berör saker som familj, ursprung, tro, tillit, orättvisor och livets vedermödor. Diabel Cissokho sjunger dem med en uttrycksfull röst och vi lär få anledning att återkomma till honom många gånger

Annonser