! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Balkan/global dance

Fanfara Tirana meets Transglobal Underground

Kabatronics

Skivbolag: World Village/Naxos
Recenserad av: Lena K Andersson
Publicerad: 27 jun 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Fanfara Tirana är ett relativt nybildat (2007) albanskt Balkanband med bakgrund i armémusiken. Det här är deras andra album, Kabatronics, ett samarbete med det mer kända Transglobal Underground. Det första var Albanian wedding och också det här albumet har delvis ett bröllopstema – en bonus-cd med filmen No guns to the wedding. Sångaren Tuup sjunger också ”I hope the rude boys don’t bring their guns to the wedding”.
Ett album med typisk modern men frisläppt partymusik. Har kommit rätt många album av den typen, fusionbalkanmusik, men det här är lite vassare.
Det engelska bandet Transglobal Underground har många album och turnéer bakom sig och har alltid kommit med intressanta rytmiska musikblandningar. Här gör de en nästan sömlös blandning med det albanska brassbandet – med invävda elektroniska instrument, dancehallrytmer, dhol och sitar. Grundrytmen är dock mest ”balkansk” och sångaren Tuup får sällskap av den albanske sångerskan Hysni Niko Zela. De gjorde också en populär turné tillsammans förra året.
Gillar man Balkanmusik är det här albumet ett säkert kort – man har aldrig tråkigt!

Annonser