! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Afrikanskt

Sotho Sounds

Junk funk

Skivbolag: Riverboat Records/Cosmos
Recenserad av: Elias Hillström
Publicerad: 26 dec 2012

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jakten på ett nytt Staff Benda Bilili eller ett nytt Konono Nº1 har börjat. Sotho Sounds från Lesotho skulle kunna vara en kandidat. De uppfyller de flesta kritierierna: egna hemmagjorda instrument, energi och egensinne. Säkerligen är de ett fantastiskt liveband också.
Dock: låtarna är inte lika angelägna och starka som exempelvis Staff Benda Bililis. Drivkrafterna tycks här mer vara party och ren entusiasm. Sångerna och körerna är charmiga, möjligen lite enhanda. I en livesituation, på en bakgård eller i konsertlokal, blir antagligen känslan en helt annan.
Som mycket afrikansk musik av det här slaget låter det verkligen också annorlunda. Känns nästan som att de spelar baklänges, någonstans långt utanför västerländsk poptradition. Ändå är det här också en slags pop (mycket inspirerad av sydafrikansk sådan, speciellt Brenda Fassie). Man känner igen sig och man känner sig helt vilsen.
Något som förstärks ännu mer i de instrumentala spåren. Lesholu till exempel, ett tre och ett halv minuters funk-under mitt emellen gnissel, skallerorm, New Orleans och Moondog.
Gatumusik möjligen. Någonstans från yttre rymden.

Annonser