Skivrecension

Julma
Visblandning

Julma

Julma

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Daniel Gustavsson
Publicerad: 27 okt 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ordet julma betyder grym på finska. Julma är också ett band med rötter från Pajala som nu släpper sitt debutalbum. Det första som slår mig när jag lyssnar på skivan är vilka ordkonstnärer de låtskrivarna är. Texterna är både fyndiga och emellanåt överraskande.
Ekot efter Cornelis Vreeswijk är tydligt på en låt som Sankte Per medan Dagen efter andas Lars Demian. Men det är inte bara svenska låtskrivargiganter som utgjort inspirationen. Sången Låtit älven rena dig är första gången jag hör en amerikansk countryspiritual på svenska. Underbart!
Förutom sina egenskrivna låtar på svenska har Julma gjort fyra covers på Vreeswijk, såsom Polaren Per hos socialen och Somliga går i trasiga skor.  Fast då sjunger bandet på meänkieli vilket ger ytterligare en dimension till de annars så välbekanta låtarna.
På sistone har jag märkt att fler band anammat utländska inspirationer men stöpt om dessa på sina hemspråk. Detta är en välkommen trend. Julmas debutskiva är en mycket bra sådan och jag kommer ofta att återvända till den.

Annonser