! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Bengaliska breakbeats Lira Gillar

Joi Sound System

Joi Sound System

Skivbolag: Real World
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 1 feb 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Joi var ett dub-/dans dj-band med bengaliska rötter som startades av bröderna Farook och Haroon Shamsher 1983. De var inspirerade av reggae, hiphop, soul och artister som Nusrat Fateh Ali Khan och gjorde en alldeles egen mix av indiska och pakistanska tongångar och instrument och västerländska dansstilar – techno, hiphop och breakbeats.
Deras banbrytande första singel A desert storm släpptes 1991. Det första albumet, One and one is one, kom ut på Real World 1999, bara några månader innan Haroon dog av en hjärtattack, blott 34 år gammal.
Efter en sorgeperiod startade Farook up Joi igen, och fullbordade ett andra album, We are three (2000), delvis som en hyllning till sin brors minne, och använde sig av flera fältinspelningar som Haroon hade gjort i Bangladesh innan han dog. Ett skamlöst upbeat tredje album, Without zero, kom 2007.
Joi Sound System är en samlingsplatta med låtar från Jois alla album, uppblandade på två cd. Redan från starten var Jois musik både spännande och fruktansvärt svängig. Glädjen, dramat och passionen i deras blandning av techno och asiatisk fusion – från intensiv till vildsint – tar andan ur en. Att musik som släppts under en 15-årsperiod kan låta som en homogen helhet, men samtidigt vital och föränderlig vittnar om dess höga kvalitet.

Annonser