! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Internationellt möte

Diverse

Jazz at Berlin Philharmonic X: East – West

Skivbolag: Act/Naxos
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Konceptet för tyska Acts konsert- och skivserie är förstås delvis en fortsättning på det ursprungliga Jazz at The Philharmonic, med ett antal artister som spelar var för sig och tillsammans, men underrubriken East – West visar också att det finns en tanke om ett möte mellan musiker från olika länder och musikformer. Här medverkar tre vitt skilda gäster, med gitarristen Nguyên Lê som sammanbindande länk. 

Det hela inleds med den mästerlige marockanske sångaren och guembrispelaren Majid Bekkas och hans pådrivande gnawa, där Lês elgitarr verkligen får det att låta som att det är fler än bara två musiker i den starkt rytmiska Aicha. Spanska trion NES och deras cello- och slagverksmix av avantgardepop, flamenco och arabisk sång är näst ut med hela fyra låtar. De är ett riktigt fint band på egen hand, och här tillför gitarren atmosfäriska klanger snarare än driv i de två låtar där den finns med.

Sydkoreanska kvartetten Black String blandar traditionella slagverk, sträng- och blåsinstrument med hårt distad elgitarr i en fascinerande ljudresa där pulserande rytmer möter tjutande träblås. 

Avslutningsvis deltar allihop i gnawalåten Bania, men eftersom skivan bara är 47 minuter lång hade jag framför allt velat höra betydligt mer av Majid Bekkas. Endast två låtar med honom är märkligt lite.

Annonser