! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Svensk-norskt

Duo Fjerdingøy & Andersson

Jag levde den tiden

Skivbolag: Wannadance Records
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 1 maj 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ett svensk-norskt möte mellan två nutida och två dåtida musiker. Musiken är hämtad från arkivsamlingar med Hans Tøgersen Haugen och Gustaf Jernberg. Mellan låtarna har ljuddesignern Anna Haglund använt kassettinspelningar för att dels ge ett hum om vad musiken på denna skiva bygger på men också för att få en känsla av närvaro i tiden då musiken framfördes från början.
Jag tycker egentligen inte att det tillför så mycket, mer än att musiken tappar i tempo, undantaget de fall där vi får höra både originalinspelning och nyinspelning av en låt. Det är över huvud taget lite för återhållsamt för min smak, speciellt Hanna Anderssons fiol, medan favoritlåten Polsdans etter Tøger Haugen, med Hilde Fjerdingøy på solodurspel, är ett intensivt exempel på vad som för mig är typisk norsk folkmusik när den är som bäst.
Skivan är producerad av munspelsvärldsmästaren Filip Jers och på pappret låter det som om flera spännande möten skulle kunna ha kommit till. Men jag blir faktiskt lite besviken. Det är en väldigt stillsam och återhållen skiva, den som gillar det kan absolut ha glädje av musiken. Jag blev rejält besviken vid första lyssningen men får villigt erkänna att så småningom utkristalliseras flera fina låtar, om än inget uppseendeväckande.

Annonser