! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Svängigt men svajigt

Beautiful Nubia and the Roots Renaissance Band

Iwa

Skivbolag: EniObanke
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 4 dec 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Segun Akinlolu aka Beautiful Nubia lär vara något av en tusenkonstnär. Förutom att skriva poesi och musik och spela in skivor och turnera, organiserar denne nigerian föreläsningar kring Afrikas framtid och en årlig musikfestival. Framför allt är han en fanbärare och beskyddare av den urgamla yorubatraditionen.
Nya albumet innehåller en skiva på yorubaspråket och en på engelska. Det är Beautiful Nubia som skrivit alla låtar och sjunger på skivorna.
Ljudbilden på yorubaskivan är mera tillbaka till rötterna. Den innehåller mer slagverksinstrument och de vaggande rytmerna ger skön lyssning även om ljudkvaliteten är sådär. Mest gillar jag blåssektionen och det pigga gitarrspelandet som känns så typiskt för nigeriansk musik. Skivan har en atmosfär av 1950-, 60- och 70-tal.
Så till den engelska skivan, cd nummer två. Den har ambitionen att låta sofistikerat laidback. Soulballader med nigeriansk touch. Sköna rytmer, javisst, men skivan är svår att gilla eftersom den känns så amatörmässig. Ljudkvaliteten och mixningen är inte snygg. Beautiful Nubia och hans doakörs oskolade sångröster som emellanåt svajar på tonerna passar inte här. Lite oborstad sångstil kan ju funka utmärkt i andra sammanhang.

Annonser