! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Solskenspop

Hep Stars

It’s been a long long time

Skivbolag: RPM Records
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 5 feb 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Under åren 1965-67 var Hep Stars antagligen Sveriges största popband. Man var redo att ta sig an resten av världen, med amerikansk producent och skivstudio i London. Producenten Steve Clark hade starka idéer om vem och vad som skulle vara med på skivan; Svenne Hedlund och Benny Andersson är de enda bandmedlemmar som medverkar på skivan. Resten är studiomusiker. Dessutom fyllde Clark skivan med sånger han själv hade rättiheterna till. Bara en av tolv sånger,  titelspåret It’s been a long long time, var komponerad av Benny Andersson, med text av Lasse Berghagen.
It’s been a long long time var Hep Stars fjärde album och släpptes i februari 1968. Den försöker vara som en kalifornisk solstråle, full med amerikansk 60-talspop. Men den saknar givna hitlåtar. Kanske har det något att göra med varför skivan inte följde förväntningarna i Sverige, med följden att den tänkta utlandslanseringen kom av sig. Det är ingen direkt dålig platta, men man kan alltid diskutera till vilken grad den är en ”äkta” Hep Stars-platta, eller möjligtvis en Svenne Hedlund-platta.
Senare samma år släppte Hep Stars en singel med två sånger som inte var med på lp:n, Andersson/Berghagens moderna skillingtryck Sagan om lilla Sofi och Berghagens ballad Det finns en stad. Båda har ett stort mått svenskt vemod som, ironiskt nog, gör dem till de bästa spåren på den här ommastrade cd-återutgivningen.

Annonser