Skivrecension

Island song
Jazz

Mire III

Island song

Skivbolag: Cam Jazz
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

Ny svensk-finsk jazztrio debuterar med idel originalmaterial på italienska skivbolaget CAM Jazz. Samtliga inblandade har ett gediget musikaliskt förflutet, även på den internationella scenen: Joona Toivanen på piano, Thomas Markusson på bas och Johan Björklund på trummor.

Mire III spelar en närmast impressionistisk jazz med mycken improvisation. Musiken är melodisk och melankolisk samtidigt. En grubblande gråvädersmusik som säkert kommer få många att bubbla om det nordiska soundet. 

Sommaren 2022 gav Förvaltningen för Kulturutveckling i VGR trion ett uppdrag som artist in residence i Vänersborg. Det födde kreativitet som gav ringar på vattnet och snart föddes ö-musik. Island song är dock inspelad i Italien, där deras skivbolag som sagt är beläget. 

Joona Toivanens piano hamnar oundvikligen ofta i fokus, men alla tre medlemmarna bidrar och det känns inte som något soloprojekt eller så. Med detta sagt vill jag lägga till att själva titelspåret för trions debut är: solopiano. Vi hör påverkan från folkmusik och nutida konstmusik i det drömska soundet hos Mire III. Låtarna rör sig i tämligen tempererade tempi. Jag gillar det, mycket.


Fler recensioner

Annonser