! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

India-fusion

John McLaughlin, Shankar Mahadevan & Zakir Hussain

Is that so?

Skivbolag: Abstract Logix
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 20 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

John McLaughlin har pensionerat sig från turnerande men här kommer en ny studioinspelning i trioformat med honom och de två indiska musikerna Shankar Mahadevan och Zakir Hussain. Tablaspelaren Hussain och McLaughlin har arbetat tillsammans många gånger tidigare på skivor – ända sedan Shakti-tiden på 1970-talet faktiskt – men det är första gången jag ser sångaren Mahadevan i lineupen (även om de har turnerat tillsammans). Och det är också sången som mycket står i centrum.
I Indien är Mahadevan stor och har många skivor bakom sig och hans röst är mäktig och mycket uttrycksfull. McLaughlin berättar att idén för skivan är sex år gammal och att det är en helt ny tanke att integrera västerländska harmonier med indiska ragas som man gör här. McLaughlin tar då en roll mer som ackompanjatör för att låta sången möta antydda harmonier från keyboards eller gitarr.
I en intervju ursäktar musikerna sig inför lyssnarna och ber om att musiken ska bli mottagen utan förväntningar om att det ska låta som förr. Jag tror inte att musikerna behöver oroa sig, resultatet är en intressant ny mix av indisk sång och tablas som möter en svävande bakgrund av harmonier. Kanske inte en extrem innovation, men mycket njutbart och kanske mer omvälvande för indiska öron än för västerländska.

Annonser