! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

The Swallow Quintet

Into the woodwork

Skivbolag: XtraWatt-ECM/Naxos
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 17 nov 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Samspelta, lyhörda och avspända. Så låter och känns musikerna i The Swallow Quintet. Steve Swallow är en basist och kompositör från USA och i hans kvintett hittar vi också organisten och livskamraten Carla Bley. Det är en namnkunnig skara som nu för första gången samlas i denna konstellaton på skiva. Två av de ”nya” musikerna har dock spelat med Swallow och Bley tidigare, men också i Paul Motians Electric Bebop Band och Charlie Liberation Music Orchestra.
Into the woodwork är inspelad i Frankrike i november 2011, efter en treveckors Europaturné. Kanske påmindes kvintetten om den estetiska balansgången därute på vägarna. Anslaget på skivan antyder nämligen att Swallow och hans kumpaner försöker hålla tillbaka de värsta excesserna. Inga uppvisningar för uppvisningarnas skull. Återhållsamt, inkännande och musikaliskt.
Eller, jo, nog får Swallow med sin elbas, Chris Cheek (tenorsaxofon), Steve Cardenas (gitarr) och Jorge Rossy (Brad Mehldaus långvariga trummis) chansen att visa vad de kan. Men det går aldrig till överdrift.
Resultatet är dussinet nya Swallow-kompositioner. Njutbar jazz för en liten ensemble, där skicklighet och ett mått humor lever i symbios. Gott så.

Annonser