! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Globalfunk Lira Gillar

Yemen Blues

Insaniya/Humanity

Skivbolag: www.yemenblues.com
Recenserad av: Magnus Säll
Publicerad: 8 dec 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Yemen Blues är experter på att finta öronen. Man undrar hela tiden: var är jag någonstans? Gruppen med ledaren Ravid Kahalani är omöjlig att tränga in i ett fack. Arabisk sång, funk, västafrikanskt, salsa och soulblås blandas friskt. Kommer de dessutom inte från Israel?
Men allt hänger ihop och länkas tjusigt samman på deras andra smällkaramell till album, Insaniya/Humanity.
Helt logiskt att putsa upp det gamla, och på senare år kritiserade, begreppet världsmusik igen. Det är så här det ska användas. Stilar som blandas och sammanförs till något helt eget och nytt. Inte konstigt att den gamle basisten och musikaliske demonregissören Bill Laswell står för produktionen. Hela hans livsgärning går ju ut på att köra bandvagn kors och tvärs över inkrökta genregränser. Han och Kahalani är samma sorts rotlösa världsmedborgare (även om det var länge sedan Laswell gav ifrån sig något lika vitalt).
Kahalani uppmärksammar med Yemen Blues de jemenitiska judarnas musik och kultur, som han själv är en del av. Hela albumet är en lovsång till kärlek och humanism. Musiken är glittrig, hetsig och extra allt. Och oj så det svänger!

Annonser