! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Afrikanskt

Sékouba Bambino

Innovation

Skivbolag: Syllart–Lusafrica
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 26 dec 2012

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sékouba Diabaté är ingen barnrumpa, trots smek- och artistnamnet Bambino. Han fick det namnet när han som 19-åring blev sångare i Bembeya Jazz, då där redan fanns en gitarrist med samma namn. Det var Guineas president Sekou Touré som utsåg honom till medlem i bandet, sedan tonåringen vunnit titeln som landets bästa sångare 1979.
Efter Bembeya Jazz splittring sparkade Sékouba Bambino i gång sin solokarriär lagom till övergången till 90-talet, och blandningen av Guinea-sväng med moderna influenser från rap och dance har visat sig mycket populär.
Producenten Ibrahim Sylla tog med Bambino i det omtalade Africando-projektet, där salsa- och latino-influenserna var starka inslag i den panafrikanska helheten. Bambino nådde många nya europeiska öron på köpet. Han har även medverkat i Syllart Productions projekt Mandekalou, där västafrikanska artister tagit upp sånger från Mandingo-tradtitionen.
Själv är jag inte helsåld på musiken på nya soloalbumet Innovation, men den har sin stunder. Det är dansant och medryckande, men alltför ofta glider soundet in i en plastig 80- och 90-talistisk återvändsgränd.
Inte så värst innovativt, alltså.

Annonser