! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nyklassiskt Lira Gillar

Knut Reiersrud Band & Trondheimsolistene

Infinite gratitude

Skivbolag: Kirkelig Kulturverksted/Border
Recenserad av: Mats Palmquist
Publicerad: 16 okt 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är en fantastisk idé, att låta stråkmusikerna i Trondheimsolistene spela adagiot i Franz Schuberts stråkkvintett i C-dur efter noterna samtidigt som gitarristen Knut Reiersrud med band improviserar över samma tema. Det blir en korsbefruktning som är enastående – jazz, blues och klassisk musik i en förening jag aldrig tidigare hört.
I grunden är förstås Schuberts musik perfekt för ändamålet, melodiöst vacker och enkel i sin struktur. Därför överträffar den det andra exemplet på skivan när man gör samma sak med Brahms stråksextett i B-dur. Brahms är inte lika inställsam som Schubert och ställer större krav på lyssnaren. Kanske kommer det ändå att visa sig att den mer komplexe Brahms vinner i längden.
Nåväl, denna skiva innehåller en musikupplevelse jag inte hört på mången god dag. Kanske den också kan bidra till att fler öppnar öronen för Brahms och Schubert. Det är de värda. Knut Reiersrud går från klarhet till klarhet, öppen i sinnet och ständigt nyfiken på sin musikaliska omvärld. Jag har aldrig hört honom bättre än här, och med ett band som följer honom perfekt. Med kreativitet och gott humör kan man åstadkomma mästerverk. Vilket härmed är bevisat.

Annonser