Skivrecension

In the spirit of Toots
Gott och blandat – jazz, blues och visa

Filip Jers with Carl Bagge Trio

In the spirit of Toots

Skivbolag: Prophone/Naxos
Format: CD/DL
Recenserad av: Bo Bjelvehammar
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Detta album är en hyllning till jazzikonen och munspelaren Toots Thielemans. 2022 skulle han ha fyllt 100 år och här presenteras originalmusik av och jazzstandards med Toots samt originalmusik av Filip Jers.

Toots Thielemans var en musiker med imponerande bredd och spännvidd i sin musik, han var en banbrytare i användningen av munspelet i jazzmusiken. Han skapade kompositioner och musik som varit tongivande för generationer av musiker. Dessutom var han en särdeles färgstark liveartist.

Filip Jers, en av världens främsta munspelare, har tagit intryck av Toots Thielemans på flera sätt. Toots har lärt honom att sätta lekfullheten främst parad med en sann spelglädje, tillsammans med modet att spränga gränser och bejaka olika genrer. Och så bevara en dynamisk rytmik i musiken. 

Allt förstärks här av Carl Bagges trio, där du även möter Martin Höper på bas och Chris Montgomery på trummor. Det finns två spår som jag tycker särskilt mycket om: Waltz for Sonny och Hard to say goodbye, bägge kompositioner av Toots Thielemans.


Fler recensioner

Annonser