! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Utökad frihet Lira Gillar

Angles 9

In our midst

Skivbolag: Clean Feed
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 24 feb 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Från sex till nio man –  altsaxofonisten Martin Küchen utökar sitt ambitiösa Angles-projekt. Här finner vi Mattias Ståhl på vibrafon. Johan Berthling på kontrabas med polaren Andreas Werliin bak kaggarna och cymbalerna. Goran Kajfeš på kornett. Mats Äleklint blåser flyglarm i trombonen. Jag tänker inte räkna upp dem alla, men tillsammans skapar de en musik i samklang med tiden.
Överallt vi blickar möts vi av oroligheter och oegentligheter. Av förtryckets brutalitet och av förföriska budskap. Då krävs ett vaket sinne, en öppen attityd. En uppkopplad men frikopplad människa. Som ändå måste slå sig samman med andra likasinnade, lika frisinnade, för att förändra och förbättra. Då tjänar Angles 9 utmärkt som soundtrack. För det här är frisinnad jazz som blåser friska vindar över det svenska jazzlandskapet. Ja, över det internationella jazzlandskapet, katten.
Nio man. Det innebär ökad frihet, ökad sammanhållning, ökad styrka. Att Angles 9 tar avstamp i estetiken kring Charlie Hadens Liberation Orchestra visste vi sedan tidigare. Nu tar de ytterligare steg för att frigöra sig från förebildens skugga. Det är instrumental musik, utan sång. Men du hör. Du märker. Du känner vart det blåser. Tre långa spår, på becksvart vinyl. Men de rymmer så mycket hopp, så mycket kraft.

Annonser