! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Historiskt rotad trio

Jack DeJohnette, Ravi Coltrane, Matthew Garrison

In movement

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 13 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Trumslagaren och nestorn Jack DeJohnette, 74, står avspänd i mörk kavaj och solbrillor framför ett stycke graffitimålad korrugerad plåt. Ett par yngre män lyckas inte se riktigt så coola ut. Det är Ravi Coltrane, saxofonist, och Matthew Garrison, basist och electronicadomptör, söner till John och Alice respektive Jimmy och Roberta Escamilla.
En familjehistoria alltså. DeJohnette är gudfar till Matthew och var spelkamrat med såväl John och Alice Coltrane som Jimmy Garrison, och var något av en mentor för den unge Ravi.
In movement är ett vackert stycke jazzimpressionism, som startar med John Coltranes medborgarrättshymn Alabama i en gripande, sorgesam och vacker tolkning som rör sig fritt i tid och rytm och med Garrisons bas allt vredare och omgiven av elektroniska strömmar.
Mycket svärta finns också i titelspåret, där Garrison bygger upp spänningen med sin bas och en enveten elektronisk singelton runt vilken Coltrane svävar lätt men uttrycksfull på sopransax.
På Blue in green (tillskriven både Miles Davis och Bill Evans) spelar DeJohnette piano, eller trevar sig fram på pianot, i vad som blir till ett slags dekonstruktion av stycket med Coltrane på sopraninosax.
Spännande och rolig är Earth, Wind & Fires Serpentine fire, i en kärleksfull triotagning med funkigt groove och fusionkaraktär inte minst i Garrisons spel, men med Ravi Coltrane som en vildsint och djupt inspirerad friformsartist i rummet.

Annonser