Skivrecension

In Beat Ween Rhythm
Rytmbaserad duodebut

In Beat Ween Rhythm

In Beat Ween Rhythm

Skivbolag: Olov Johansson Musik
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 16 sep 2021

Dela den här recensionen:

Duon bakom detta märkliga men samtidigt passande namn är Väsens nyckelharpist Olov Johansson och slagverkaren och basisten André Ferrari, medlem i bland annat Bokanté och tidigare i just Väsen. Denna debutskiva är ett spännande utforskande av svensk folkmusik ur ett rytmperspektiv, de vrider och vänder ut och in på traditionella låtformer i de elva egna kompositionerna. De sätter tonen redan i inledande Skevschottis, och visst finns det någon sorts schottiskänsla men låten går i elvatakt med ett avigt sväng.

Det rytmiska är så framträdande att det faktiskt står angivet i låtkommentarerna vilka underdelningar av taktarten som förekommer i de flesta spår. Ferraris trumset och elektroniska slagverk myllrar av märkliga klanger som dyker upp var som helst i ljudbilden, och hans sexsträngade elbas är ibland funkig men han står också för vackert melodi-spel i Törn. Melodispelet från Johanssons fyra nyckelharpor är ibland oerhört fragmenterat, andra gånger oerhört pådrivande som i Short beats där hans riviga bordunsound möter Ferraris metalliska slagverkskaskader. 

In Beat Ween Rhythm är dock inte enbart en (poly-)rytmisk upptäcksfärd, utan här finns också riktigt snygga melodier och ett emellanåt rejält sväng. Mycket spännande!


Fler recensioner

Annonser